Οδηγός αγοράς για ηλιακούς θερμοσίφωνες

Οδηγός αγοράς για ηλιακούς θερμοσίφωνες
 Εξοικονόμηση ενέργειας από 40% έως 80%
 Ο ηλιακός θερμοσίφωνας άρχισε να χρησιμοποιείται μετά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70 και ιδιαίτερα τη δεκαετία του ’80 άρχισε να χρησιμοποιείται ευρύτατα στις χώρες με ηλιοφάνεια. Στην Κύπρο αναλογεί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας για κάθε πέντε κατοίκους, ενώ στο Ισραήλ η χρήση τους είναι υποχρεωτική στις καινούργιες οικοδομές. Σε πολλές άλλες χώρες η χρήση τους επιδοτείται.
 Στην Ελλάδα η διάδοση των ηλιακών συσκευών είναι πολύ εντυπωσιακή: το πρώτο μοντέλο λανσαρίστηκε το 1974, το 1980 υπήρχαν εγκατεστημένα περίπου εκατόν πενήντα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα συλλεκτών και το 2004 περίπου τρία εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα συλλεκτών. Μέρος της επιτυχίας αυτής των ηλιακών θερμοσιφώνων στην Ελλάδα οφείλεται στα φορολογικά κίνητρα που είχε θεσπίσει το Ελληνικό κράτος τοτε επι χουντας

τηλ επικοινωνιας 6932479481
200 ΛΤΡΑ




Σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, υπάρχουν 2,8 GWth εγκατεστημένης ισχύος με τα περισσότερα συστήματα να είναι ηλιακοί θερμοσίφωνες, οι οποίοι αποτρέπουν την εκπομπή 2 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Μάλιστα στην ευρωπαϊκή κατάταξη που δείχνει τα τετραγωνικά μέτρα που καλύπτουν οι ηλιακοί συλλέκτες ανά κάτοικο, η Ελλάδα έρχεται στην τρίτη θέση με εγκαταστημένους 1.300.000 ηλιακούς θερμοσίφωνες. Τοποθετημένοι ο ένας δίπλα στον άλλο, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες που διαθέτουμε καλύπτουν μια έκταση 4,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, όσο δηλαδή 90 περίπου γήπεδα ποδοσφαίρου μαζί και υποκαθιστούν ηλεκτρική ισχύ 500 MW.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 19% της συνολικά καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα νοικοκυριό αφορά στο ζεστό νερό χρήσης. Κάθε χρόνο, πάνω από 4 δισ. κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και περίπου 240.000 τόνοι πετρελαίου σπαταλώνται μόνο και μόνο για να ζεστάνουμε νερό στα κτίρια μας, κάτι που μπορεί να γίνει ανέξοδα με χρήση ηλιακής ενέργειας ή και άλλες μορφές ΑΠΕ (π.χ. βιομάζα). Η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, καλύπτει περίπου το 70% των ετήσιων αναγκών ενός νοικοκυριού 4 μελών σε ζεστό νερό χάρη στην ηλιοφάνεια της χώρας μας. Έτσι, εξοικονομούνται τουλάχιστον 180 ευρώ τον χρόνο και εκλύεται 1,5 τόνος λιγότερος διοξειδίου του άνθρακα.

Στην ουσία ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ένα ενεργητικό ηλιακό σύστημα που ζεσταίνει νερό χρησιμοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία.

Η αποδοχή αυτής της ομολογουμένως απλής και πλέον χρήσιμης τεχνολογίας είναι παραπάνω από ικανοποιητική στη χώρα μας, κάτι που φαίνεται και από το ρυθμό των πωλήσεων. Ακόμη και το 2010 που η κρίση είχε καθηλώσει τον κλάδο της οικοδομής, η αγορά των ηλιακών θερμοσιφώνων παρουσίασε άνοδο 3,9%, ενώ θετικός εκτιμάται ο τζίρος της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας τόσο για το 2011, όσο και για το 2012. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν ποιοτικά προϊόντα και εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις της ΕΕ, έχουν επεκτείνει τη δραστηριότητά τους και στο εξωτερικό. Οι αγορές, που κατά κύριο λόγο απορροφούν τα ελληνικά προϊόντα, είναι οι ευρωπαϊκές -και κυρίως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία- όπως επίσης και η Κύπρος, αλλά και οι χώρες της Άπω Ανατολής.


Τι να προσέξετε στην επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα


Ας ρίξουμε όμως μία ματιά σε κάποια από τα σημεία που πρέπει κανείς να προσέξει κατά την επιλογή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα.

Πρακτικά οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διακρίνονται σε δύο είδη:

Ανοιχτού κυκλώματος, όπου το νερό θερμαίνεται απευθείας και κλειστού κυκλώματος, όπου το νερό θερμαίνεται με τη βοήθεια εναλλάκτη θερμότητας.

Στους θερμοσίφωνες ανοιχτού κυκλώματος, που είναι πιο απλοί και έχουν μικρότερο κόστος, το νερό που θερμαίνεται στους σωλήνες χρησιμοποιείται απ’ ευθείας στην κατανάλωση. Αντίθετα στους κλειστού κυκλώματος το θερμαινόμενο μέσο είναι άλλο υγρό απ’ αυτό που θα χρησιμοποιηθεί. Αυτό που γίνεται στο θερμοσίφωνα κλειστού κυκλώματος είναι η θέρμανση νερού με αντιψυκτικό σε ένα κύκλωμα με τη βοήθεια του ήλιου και του συλλέκτη. Το νερό που εντέλει χρησιμοποιείται κυκλοφορεί σε διαφορετικό κύκλωμα, οι σωλήνες του οποίου έρχονται σε επαφή με εκείνους του πρώτου.

Όσον αφορά στην απόδοση των ηλιακών θερμοσιφώνων, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί εξαρτάται από δύο απλούς παράγοντες. Τον προσανατολισμό που πρέπει να είναι νότιος καθώς και την κλίση που πρέπει να συμπίπτει με την κλίση της τοποθεσίας που εγκαθίστανται. Αν ο ηλιακός τοποθετηθεί με απόκλιση μέχρι και 15 μοίρες απ’ το νότο δεν παρατηρείται σπουδαία μείωση της απόδοσής του. Κάτι που συμβαίνει όμως μετά τις 15 μοίρες. Μείωση της απόδοσης παρατηρείται και όταν ο ηλιακός συλλέκτης έχει κλίση μικρότερη ή μεγαλύτερη από τις 20 – 50 μοίρες. Φυσικά το ιδανικό είναι να μην ρίχνουν τη σκιά τους άλλα αντικείμενα πάνω στον ηλιακό.

Η επιλογή ενός ηλιοθερμικού συστήματος για περιοχές που δεν διαθέτουν από τα υψηλότερα επίπεδα ηλιοφάνειας θα πρέπει να είναι διπλής ενέργειας, καθώς υπάρχει η εναλλακτική λύση της ηλεκτρικής ενέργειας όταν υπάρχει συννεφιά.

Στην αγορά επίσης διατίθενται και ηλιακοί θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας. Δηλαδή πέραν της ηλιακής και ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει και τρίτη επιλογή ήτοι το θερμό νερό από το σύστημα θέρμανσης της κατοικίας. Εάν υπάρχει εγκατάσταση ξεχωριστών σωληνώσεων (π.χ. ανά διαμέρισμα) που να συνδέουν λεβητοστάσιο και χώρο εγκατάστασης του ηλιακού, τότε ο ηλιακός τριπλής ενέργειας ενδεχομένως να είναι καλύτερη επιλογή, καθώς δίνεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης του ζεστού νερού που παράγεται απ’ τον λέβητα του καλοριφέρ, ως θερμαντικού μέσου.


Εγκατάσταση


Κατά την εγκατάσταση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα επιλέξτε ένα σημείο τοποθέτησης που να βολεύει, αν αργότερα χρειαστεί να ελέγξετε ή να αλλάξετε την αντίσταση ή το θερμοστάτη, χωρίς να απομακρύνετε το θερμοσίφωνα απ’ τη θέση λειτουργίας του.

Φροντίστε ακόμη να τοποθετήσετε το θερμοσίφωνα όσο γίνεται πιο κοντά στο σημείο κατανάλωσης του νερού, ώστε να μην υπάρχει απώλεια θερμότητας, εξαιτίας μεγάλης διαδρομής του νερού μέσα σε σωλήνες.

Μέγεθος


Από μετρήσεις που έγιναν στα νοικοκυριά μ’ ένα ηλιακό θερμοσίφωνα στη Νότια Ευρώπη, εκτιμάται ότι ο μέσος όρος κατανάλωσης ζεστού νερού κυμαίνεται στα 35-50 lt ανά άτομο την ημέρα. Αυτή η αναλογία αναφέρεται στο ζεστό νερό, το οποίο τραβάει κατευθείαν ο καταναλωτής από το δοχείο αποθήκευσης του ηλιακού θερμοσίφωνα. Με τα συγκεκριμένα δεδομένα υπολογίζετε πως μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί έναν θερμοσίφωνα χωρητικότητας 160-200 λίτρων.

Απόσβεση


Το κόστος αγοράς ενός ηλιακού θερμοσίφωνα από 120 έως 200 Lit κυμαίνεται μεταξύ 480 και 1.850 ευρώ στο οποίο θα χρειαστεί να προσθέσετε και τα έξοδα εγκατάστασης – περίπου 100-150 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η απόσβεση της εν λόγω αγοράς γίνεται σχετικά σύντομα -σε μία 7ετία το πολύ- ενώ πολύ σημαντική είναι η συμβολή της και στην γενικότερη προστασία του περιβάλλοντος.

Το κυριότερο μέρος ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι οι ηλιακοί συλλέκτες (ή καθρέπτες), που είναι η επιφάνεια συλλογής της ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτή αποτελείται από τέσσερα μέρη:

Την πλάκα συλλογής της ακτινοβολίας
Τους σωλήνες ροής του νερού
Την κάλυψη (κρύσταλλο) της πλάκας απορρόφησης και
Το θερμικά μονωμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο στερεώνονται τα υπόλοιπα εξαρτήματα.
Τα κύρια είδη συλλεκτών είναι τρία. Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) δίνει ένα συγκριτικό πίνακα των χαρακτηριστικών του κάθε είδους (οι αποδόσεις που αναφέρονται είναι οι μέγιστες δυνατές):


 ηλιακός κλιματισμός, βιομηχανικές εφαρμογές
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ζήτηση ηλιακών θερμοσίφωνων νέας τεχνολογίας, οι λεγόμενοι επιλεκτικοί ηλιακοί συλλέκτες, που ονομάζονται έτσι διότι οι απώλειες θερμότητας που έχουν είναι πολύ χαμηλές. Επιλεκτικό ονομάζουμε ένα είδος επίπεδου ηλιακού συλλέκτη ο οποίος έχει την ικανότητα να απορροφά το 95% της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας και να εκπέμπει μόνο ένα 5%. Είναι ο πιο αποδοτικός από τους επίπεδους ηλιακούς συλλέκτες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για εφαρμογές ψύξης.

Κοστίζουν ωστόσο μέχρι και 20% πιο ακριβά από τους συμβατικούς και το όφελος για μια οικογένεια ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 200 ευρώ τον χρόνο, έναντι 100-150 ευρώ στην περίπτωση των πρώτων.


Συντήρηση
 ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ  ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ SERVICE ΤΗΛ 6932479481

Όπως συμβαίνει με όλες τις συσκευές και μηχανές, έτσι και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες πρέπει να συντηρούνται, ώστε να εξασφαλίζεται η καλή απόδοση και λειτουργία τους. Κάνοντας σε τακτά διαστήματα service, όπως αυτά ορίζονται από την εκάστοτε κατασκευάστρια εταιρεία, ο ηλιακός θερμοσίφωνας αντέχει περισσότερο στο χρόνο.


Συνήθως, το πρώτο service ενός θερμικού ηλιακού συστήματος, καλό είναι να γίνεται μετά το τρίτο έτος λειτουργίας του και από εκεί και ύστερα, κάθε 3 – 4 χρόνια. Κάνοντας το service, με εξειδικευμένο συνεργείο, είστε σίγουροι ότι ελέγχεται η αντιψυκτική ικανότητα του θερμικού φορέα στο κλειστό κύκλωμα της συσκευής, ότι γίνεται η αλλαγή της ράβδου μαγνησίου που περιέχει η δεξαμενή νερού (μπόιλερ) και τέλος ότι ελέγχεται η όλη σωστή λειτουργία του συστήματος.
http://adf.ly/cBQqk
200 ΛΙΤΡΑ
160 ΛΙΤΡΑ

200 ΛΙΤΡΑ

200 ΛΥΤΡΑ ΜΕ 1250 Χ2000



160 ΛΙΤΡΑ
 160 ΛΙΤΡΑ





AΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΟΙΛΕΛ  ΜΕ ECO SOLL  250 ΛΙΤΡΑ ΣΕ ΠΑΛΙΟ ΗΛΙΑΚΟ


200 litra ΗΛΙΟΑΚΜΗ  
200 ΛΙΤΡΑ 2Χ1000Χ2000



***************************

160 λιτρα 1250χ2000 




τηλ επικοινωνιας 6932479481
120 λιτρα



PYRAMIS 160 LITRA
ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΉΠΟΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΑΙ ΠΡΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟ  ΣΠΙΡΑΛ ΙΝΟΧ ΤΟΥ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ...
ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΝΤΟΥΜΠΟΡΑΜΑ ΑΝΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΑ
ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΡΕΠΤΗ  ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΟΜΩΣ ΑΨΟΓΑ 




ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΙΧΜΗΣ
ECO SOL 160 litra συλλέκτης 1250 x2000


Τζάμι άθραυστο  4mm security 
Μόνωση υαλοβάμβακας μαύρος 50mm
Συλλεκτική επιφάνεια από (μονοκοματο )επιλεκτικό φυλλο αλουμινίου full plate με συρραφή laser 




  
******************************************
master sol 200litr
φτηνό ηλιακό ............
και την δουλεια του την κανει

ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΑ




Σχόλια