Η μισή Θεσσαλονίκη έμεινε από θέρμανση επειδή ..πάγωσαν οι σωλήνες στους καυστήρες φυσικού αερίου !

Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες διαμερίσματα που τροφοδοτούνται από φυσικό αέριο, έμειναν από θέρμανση ! Τελείως απροετοίμαστοι για το κρύο οι Θεσσαλονικείς. Και τώρα όλοι ψάχνουν τεχνικούς να ρωτήσουν τι να κάνουν. Η τελευταία λύση....
, το air-condition δεν κάνει τίποτε σε αυτές τις θερμοκρασίες -εκτός από λίγα καλά inverter- και αναζητούν όλοι λύση.
Ένα "κόλπο" είναι να ζεστάνετε με σεσουάρ τις σωληνώσεις, που πάγωσαν κι ο Θεός βοηθός.
Όλες οι οδηγίες για αυτές τις έκτακτες περιπτώσεις, λένε "καλέστε τεχνικό". Δυστυχώς όμως οι τεχνικοί είναι καλομαθημένοι και θα σας πουν "από Δευτέρα" !!!!!!


 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Oι καταναλωτές μπορούν να αφήσουν ανοιχτή τη βρύση στο ζεστό νερό ώστε έστω και μία σταγόνα να ρίχνει, σιγά σιγά να ξεπαγώσουν οι σωλήνες ή με σεσουάρ να ζεστάνουν τους σωλήνες και να αποφεύγεται η ρίψη ζεστού νερού στους σωλήνες.

Η ανακοίνωση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ
Για το ζήτημα που έχει προκύψει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ εξέδωσε στη συνέχεια ανακοίνωση με την οποία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το Δίκτυο Διανομής αερίου και την αδιάλειπτη παροχή αερίου στις εγκαταστάσεις των καταναλωτών στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με την εταιρεία, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, είναι  θέμα της υδραυλικής εγκατάστασης και τα συγκεκριμένα περιστατικά οφείλονται στο γεγονός ότι έχει παγώσει η παροχή νερού που τροφοδοτεί τα συστήματα θέρμανσης.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, μπορούν οι καταναλωτές να προχωρούν στις εξής ενέργειες:

•Να απευθύνονται στον εγκαταστάτη – υδραυλικό τους για να ελέγξει την εγκατάσταση
•Να αφήνουν ανοικτή μία βρύση να στάζει ώστε να υπάρχει συνεχόμενη ροή νερού
•Να εκτελούν ενέργειες για να θερμάνουν τις παγωμένες υδραυλικές σωληνώσεις νερού σύμφωνα με τις οδηγίες του εγκαταστάτη – υδραυλικού τους

Η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας  Α.Ε (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), επισημαίνει ότι το Δίκτυο Διανομής φυσικού αερίου είναι ασφαλές και συνεχούς παροχής και για τυχόν θέματα των υδραυλικών εγκαταστάσεων θα πρέπει οι καταναλωτές να απευθύνονται στους εγκαταστάτες – υδραυλικούς τους.




Oι σωληνώσεις στις οποίες δημιουργείται το πρόβλημα και πρέπει να ξεπαγώσετε:

Ο καλύτερος τρόπος είναι με πετσέτες που θα βουτάτε σε ζεστό νερό.


Τεχνικοί αναφέρουν πως το βράδυ οι περισσότεροι χρήστες φυσικού αερίου χαμήλωσαν τη θερμοκρασία και οι λέβητες έπαθαν θερμικό σοκ! Οι σωλήνες γέμισαν πάγο, ενώ και οι μετασχηματιστές πάγωσαν. Μάλιστα κάποιο από αυτούς είχαν στείλει από χτες sms στους πελάτες τους να τους ενημερώσουν να  μην χαμηλώσουν τη θεροκρασία, κάτι που φυσικά θα έπρεπε να είχε κάνει η ΕΠΑ, που όμως στέλνει μηνύματα ή τηλεφωνεί στπυς πελάτες της μόνο όταν πρόκειται για καθυστέρηση πληρωμής των λογαρισμών...
Να σημειωθεί, πάντως, ότι χωρίς ζεστό νερό έχουν μείνει ακόμη και νοικοκυριά που είχαν προνοήσει να αφήσουν ανοιχτή μια βρύση κατά τη διάρκεια της νύχτας και είχαν πάρει μέτρα προστασίας των σωληνώσεων, κυρίως, δε της παροχής νερού από την οποία τροφοδοτείται ο λέβητας φυσικού αερίου.

Για όσους κάνουν τη χαζή ερώτηση "και γιατί δεν παγώνουν στη Φλώρινα, την Κοζάνη  Εβρο κλπ;",
η απάντηση είναι:
"επειδή εκεί είναι πιο προετοιμασμένοι, έχουν καλά μονωμένους τους σωλήνες, αφήνουν καυστήρες να ανάβουν συνεχώς, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία και αφήνουν μια βρύση να τρέχει λίγο, καθώς το τρεχούμενο νερό δεν παγώνει εύκολα. Το παν πάντως είναι η μόνωση".


ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών
-Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
-Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
-Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
-Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
-Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
-Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ, διαφορετικά αφήστε μια βρύση να στάζει στο κύκλωμα ζεστού νερού.
-Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.
-Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κ.λπ.).
-Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.
-Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.
-Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.
ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΓΕΤΟΣ
Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης
-Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.
-Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
-Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.
πηγη

Σχόλια